
Wet voorkeursrecht gemeenten !
VOS Specialisten is dé specialist op het gebied van hoe om te gaan met de Wet voorkeursrecht gemeenten
Met het vestigen van een voorkeursrecht op grond van de Omgevingswet krijgt de overheid het eerste recht van koop op een onroerende zaak. Hiermee voorkomt de overheid dat bij geplande ontwikkelingen de grondprijzen worden opgedreven. Of dat particulieren of organisaties grondposities innemen die de ontwikkeling van gebieden belemmeren.
De totale maximale geldingsduur van een voorkeursrecht ikan oplopen 3 maanden + 3 jaar + 3 jaar + 5 jaar + 5 jaar verlenging. Dat is 16 jaar en 3 maanden.
Vervallen, vernietigen en intrekken voorkeursrecht.
Een onroerende zaak mag niet langer dan nodig is voor het algemeen belang, belast blijven met een voorkeursrecht. Een voorkeursrecht vervalt van rechtswege als de geldingsduur is verstreken.
Een voorkeursrecht vervalt ook als het al 5 jaar is gevestigd op grond van een omgevingsplan, en de overheid:
- afziet van aankoop of niet tijdig beslist of zij wil kopen, of
- niet binnen de daarvoor gestelde termijn een verzoek aan de rechtbank heeft gedaan om de prijs vast te stellen, of
- het verzoek aan de rechtbank om de prijs vast te stellen tussentijds heeft ingetrokken.
Verkoop (vervreemding) na vestiging van een voorkeursrecht.
De eigenaar of beperkt gerechtigde die de onroerende zaak of zijn recht daarop wil verkopen, moet die eerst aan de overheid aanbieden. Over de voorwaarden kunnen zij onderhandelen. Ook kan de rechter de prijs bepalen of beslissen over de overdracht van het goed.
Uitzonderingen aanbiedingsplicht.
De Omgevingswet bevat een aantal uitzonderingen op de aanbiedingsplicht. Deze staan in de artikelen 9.8 en 9.9 van de Omgevingswet.
De aanbiedingsplicht geldt niet als het gaat om bepaalde gevallen van:
- vervreemding binnen de familie
- het toedelen van het goed aan één van de reeds bestaande gemeenschappelijke eigenaren (verdeling van een gemeenschap als bedoeld in artikel 3:166 BW)
- vervreemding vanwege een uiterste wilsbeschikking
- vervreemding aan een gemeente, waterschap of provincie of de Staat of een door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangewezen rechtspersoon
- verkoop op grond van de wet, een rechterlijk bevel of executoriale verkoop
- vervreemding op grond van een overeenkomst die voorafgaand aan het voorkeursrecht met een pachter is gesloten, mits die aan bepaalde voorwaarden voldoet
- vervreemding op grond van een in de openbare registers ingeschreven overeenkomst die voorafgaand aan het voorkeursrecht is gesloten, mits de levering binnen 6 maanden na die inschrijving plaatsvindt
Het bevoegd gezag wil niet kopen of overschrijdt de beslistermijn.
Als het bevoegd gezag het goed niet wil verkrijgen of niet tijdig aangeeft of zij wil verkrijgen, is de eigenaar, beperkt gerechtigde of vereffenaar gedurende 3 jaar vrij om het goed aan derden te verkopen (vervreemden). Dit volgt uit artikel 9.14, lid 1 van de Omgevingswet. Het voorkeursrecht blijft daarbij voor een eventuele nieuwe eigenaar gelden.
Een uitzondering hierop geldt als het voorkeursrecht voor en periode van 5 jaren gebaseerd was op een omgevingsplan. In dat geval vervalt het voorkeursrecht als de overheid aangeeft niet te willen verkrijgen of niet tijdig beslist of zij wenst te verkrijgen.
Onze ervaring leert, dat specifieke kennis en kunde is vereist. Wij kunnen u hierin bijstaan.